Sitemizi kullanabilmeniz için tarayıcınızda javascriptlerin çalışmasına izin vermelisiniz.
0212 573 84 85
0532 212 53 11
Paylaş: 
Facebook'ta Paylaş Linkedin'de Paylaş Twitter'ta Paylaş
Pet Kütüphane > Köpek Eğitiminde Clicker Kullanımı

Köpek Eğitiminde Clicker Kullanımı


Son yıllarda köpek eğitiminde popülarite kazanan Clicker yardımıyla eğitimde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, köpeğin yaptığı davranışın doğru anını yakalayabilmektir.

Clicker, "pozitif pekiştirme" ile yapılan köpek eğitiminde yardımcı bir araçtır. Buna bir pekiştirici ve işaretleyici diyebiliriz. Köpeğin yaptığı bir davranışın doğru anını işaretleyen ve köpeğin yaptığı işin doğru olduğunu anlamasını sağlayan "yani pekiştiren bir araçtır."

Clicker köpeğin yaptığı davranışı pekiştirerek bu davranışın daha sıklıkla yapılma olasılığını arttırır. Eğer köpeğin yaptığı bir davranışı cliker ile yakalayıp bunu tekrarlarsanız daha sonra bu davranışı köpeğe istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz. Operant şartlanmada davranışın ilk önce köpek tarafından yapılması ve sonrada pekiştirilmesi gerektiğinden cliker ile köpeğe herşeyin öğretilmesi ilk bakışta olanaksız gibi görünmektedir. Fakat uygulanacak birkaç yardımcı teknikle bu da aşılabilmektedir.

Pozitif Köpek Eğitiminde Yaş Sınırı Yoktur

Köpeğe yaptırmanız gereken hareketi  onu çeşitli oyunlarla veya hedef çubuğuyla yönlendirerek istediğimiz pozisyona getirir ve sonrada clicker ile bunu pekiştiririz (sabitleriz). Bu işlemlere devam ederek o davranışı köpeğe öğretmiş oluruz.

Köpeğe dokunulmadan istenilen davranışlarda bulunmasını sağlamak bir yerden sonra köpek sahibinin yaratıcılığına kalmıştır. 
Pozitif köpek eğitiminde yaş sınırı yoktur. Köpek eğitime 2-3 aylıkken başlayabilir. Eğitim köpeğin boynuna bir tasma takılmadan zorlanmadan yapılacağı için köpeğin çok yavru olması onun eğitimden kaçmasına neden olmaz, bilakis bu eğitim onun için bir oyun olacaktır. Fakat bu yaşta bir köpeğe boğma tasma takamazsınız, onu zorlayamazsınız. Köpek bu yaşlarda boynuna takılan tasmalardan ve zorlamalardan korkar ve karşıt refleks gösterir. Onun içindir ki klasik yöntemle boğma tasmalar ve zorlama ile eğitim yapan eğitimciler köpeğin 6 aylık olmadan eğitilemeyeceğini iddia ederler. Köpeğin doğasında olan karşı itme refleksi köpeğin tasmayı reddetmesine sebep olur. Bu refleks insanlarda da vardır. Biri sizi iterse sizde zıt yöne doğru karşı koyma ihtiyacını duyarsınız. 2-3 aylık bir yavruyu önünüze koyun ve göğsünden tutup hafifçe kendinize doğru çekin. Köpek hemen karşı koyup ayaklarını ileri uzatıp geri gitmek isteyecektir. Aynı şeyin tersini yapın köpeği arkasına doğru itin bu seferde size doğru kendini itecektir. Bunu yanlara ve aşağı bastırarak da denerseniz aynı tepkiyi alırsınız.

EĞİTİME ERKEN BAŞLAMAK AVANTAJDIR

Köpeklerin eğitimine başlamak için 6 aylık olmasını beklemek geç kalmak demektir.

Köpekler 4 aylarını bitirene kadar beyinlerinin %80'lik kısmınının gelişimini tamamlar. Beyinin büyük bir bölümünün gelişmekte olduğu bu dönemde ne kadar çalıştırırsanız o beyin o kadar gelişir.

Vücudun gelişmesi esnasında hangi organları çalıştırırsanız o organlar gelişir, hangilerini az çalıştırır veya hiç çalıştırmazsanız o organlarda atıl kalır.

Köpeğin 4 aylık olana kadar gelişmekte olan beynini çalıştırın ki, ilerde beyni gelişmiş daha fazla öğrenebilen, problem çözme yeteneği fazla olan bir köpeğiniz olsun.



Ekleme Tarihi: 16-02-2011 00:00